Dieta zdrowej osoby starszej nie powinna się różnić od diety osoby dorosłej. Jednak przy układaniu jadłospisu należy wziąć pod uwagę ograniczenia, dolegliwości i niedobory poszczególnych składników żywieniowych. Przydatne mogą okazać się badania krwi, które jasno pokażą jakich składników brakuje i na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.

Potrzeby osoby starszej

Dieta osoby starszej powinna obejmować 4 lub 5 posiłków o łącznej kaloryczności 1700 kcal w przypadku kobiet i 2000 w przypadku mężczyzn. Oczywiście, jest to kwestia bardzo indywidualna, gdyż niektórzy aktywni seniorzy będą potrzebowali większej dawki energii. Ważne, aby dieta była dopasowana do indywidualnych potrzeb w tym chorób przewlekłych takich jak np. cukrzyca. Dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana.

Czego unikać w diecie osoby starszej?

Osoby starsze nie powinny spożywać zbyt dużej ilości soli czy ostrych przypraw. Należy także ograniczyć spożycie słodkich napojów gazowanych. Powinno się także unikać produktów mocno przetworzonych, ciężkostrawnych i alkoholu. Mięso i wędliny powinny być spożywane z umiarem.

Co powinna jeść osoba starsza?

Warto tutaj postawić przede wszystkim na dobrej jakości produkty i nieprzetworzoną żywność. Dieta powinna być zróżnicowana, aby zapewnić dostęp do różnorodnych składników odżywczych. Osoby starsze powinny codziennie spożywać produkty nabiałowe, a także sfermentowane produkty mleczne. Warto włączyć do diety ryby.

Oczywiście powyższe zalecenia są jedynie poglądowe. Zawsze żywienie powinno być dostosowane do potrzeb danej osoby i jej ograniczeń. Warto podczas ustalania diety zwracać uwagę także na zachowanie organizmu. Jeżeli dany produkt powoduje uczucie ciężkości lub niestrawność należy wyłączyć go z diety.

Jakich składników pokarmowych najczęściej brakuje seniorom?

Osoby starsze często mają obniżony poziom wapnia. W przypadku jego zbyt małej ilości w diecie, organizm zaczyna pobierać go z kości. Dlatego sugeruje się, aby już po 40 roku życia zwiększyć spożycie wapnia i zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie. Podobnie jest z żelazem. Jest to minerał, którego również często brakuje osobom starszym. Zbyt mała ilość żelaza może doprowadzić do anemii. Ma także wpływ na odporność organizmu czy gojenie się ran. Przed przystąpieniem do uzupełniania składników odżywczych warto przeprowadzić badania krwi, które pokażą ilość danych elementów i pomogą w kontrolowaniu ich w czasie.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą domu opieki w Piasecznie!